Zwiększamy konkurencyjność bieszczadzkich gospodarstw
28 marca w Świetlicy Wiejskiej w Hoszowczyku wspólnie z innymi stowarzyszeniami Stowarzyszenie "Razem dla Bieszczad" zorganizowało szkolenie „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników”.
Nieprzypadkowo szkolenie odbyło się w Hoszowczyku. Właśnie w tym sołectwie obecnie jest najwięcej producentów mleka w gminie Ustrzyki Dolne. W szkoleniu wzięło udział ponad 20 osób z różnych branż- rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych czy Kół Gospodyń Wiejskich.
Celem szkolenia było poznanie walorów i receptury tradycyjnych lokalnych wyrobów sera oraz nabycie nowych umiejętności z zakresu wytwarzania tradycyjnych serów. Była to także okazja do promowania lokalnych inicjatyw i przedstawienia alternatywnego przetwórstwa mleka krowiego. Uczestnicy dowiedzieli się także o zasadach dystrybucji serów podpuszczkowych.
Szkolenie prowadziła Pani Jolanta Dal- rolnik, producent serów, zaś sprawami organizacyjnymi zajął się Wiceprezes Stowarzyszenia "Razem dla Bieszczad" Witosław Bahłaj. Udział w szkoleniu był bezpłatny, ponieważ znaczna część została sfinansowana przez firmę Bakoma Sp. z o.o. oraz w pozostałej części przez Stowarzyszenie "Razem dla Bieszczad". Współorganizatorami były także Stowarzyszenie Rolników "Ostoja" z Nagórzan oraz Stowarzyszenie EURO-SAN z Brzozowa.
Dzięki takim szkoleniom możemy zwiększyć konkurencyjność gospodarstw agroturystycznych powiatu bieszczadzkiego. Dzięki zdobytej wiedzy i praktycznym umiejętnościom właściciele gospodarstw mogą rozszerzyć swój asortyment o lokalne wyroby serowe. To, w połączeniu np. z własnym wypiekiem chleba czy lokalnymi produktami, sprawia, że Bieszczady będą jeszcze bardziej atrakcyjne i mogą przyciągnąć jeszcze więcej turystów.